Overslaan en naar de inhoud gaan

VS openbaart geheimhoudingsregels voor gaten

Het Witte Huis heeft een pakket regels gepubliceerd voor hoe het omgaat met kwetsbaarheden in ICT-systemen. Het vrijgeven van deze niet-vertrouwelijke eigen regels moet ook duidelijk maken wanneer gaten geheim worden gehouden.
NSAcareers
© NSA
NSA

De Amerikaanse overheid heeft al herhaaldelijk kritiek gevangen voor zijn omgang met beveiligingsgaten in software en hardware. Zo zijn recente grote ransomware-aanvallen als WannaCry en NotPetya, die wereldwijd flink hebben huisgehouden, in wezen mogelijk gemaakt door de VS.

Digitaal wapenarsenaal

Het feit is namelijk dat ontdekte kwetsbaarheden lang niet altijd worden gemeld aan betrokken ICT-leveranciers. Laat staan dat dergelijke informatie beschikbaar komt voor ICT-afnemers en -gebruikers, zoals beheerders maar ook ICT-partnerbedrijven. Dit gebrek aan melden ligt niet alleen aan individuele en commerciële security-onderzoekers, maar ook juist aan overheidsorganisaties.

Zo verzamelt de Amerikaanse inlichtingendienst NSA kwetsbaarheden, inclusief exploitcode om er actief misbruik van te maken. Door een datalek of digitale inbraak zijn veel van die tools in handen gekomen van de beruchte hackersgroep Shadow Brokers, die een deel van die buit hebben geopenbaard. Vervolgens hebben cybercriminelen en staatshackers deze exploits nuttig gebruikt voor hun werk.

Helderheid over geheimhouding

De nu geopenbaarde overheidsregels (PDF) voor de omgang met kwetsbaarheden zijn een reactie op de kritiek over de Amerikaanse aanleg van digitale wapenvoorraden. De VS zou het openbare belang - of risico - te vaak ondergeschikt maken aan overwegingen voor offensief gebruik in landsbelang. Uiteindelijk kan een doorgeslagen balans ‘voor nationale veiligheid’ juist zorgen voor nationale en zelfs internationale onveiligheid.

De cybersecuritycoördinator van het Witte Huis, Rob Joyce, stelt dat de bijgestelde regels helderheid moeten geven voor het proces waarmee diverse overheidsinstanties de afweging maken om een kwetsbaarheid geheim te houden. De topman heeft deze toelichting gegeven op een bijeenkomst in Washington, meldt persbureau Reuters.

De Amerikaanse regels zijn “de meest verfijnde” in de hele wereld, claimt de functionaris van de regering Trump. Joyce vult aan dat bedrijven geen tips krijgen van China, Rusland, Noord-Korea en Iran” over fouten in hun technologie.

MEER AG CONNECT?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws? Volg ons op Twitter, like ons op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in