Overslaan en naar de inhoud gaan

CIO, pas op voor naïeve millennials

Mensen tussen 20 en 29 hebben ruim twee keer zo vaak geld verloren als gevolg van fraude dan mensen ouder dan 70. IT-verantwoordelijken moeten daar rekening mee houden bij het plannen van training op het gebied van beveiliging.
millenial
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

In de publieke opinie wordt vaak naar ouderen gewezen als de meest kwetsbare groep voor cyberfraude. Ze hebben immers minder ervaring en handigheid met smartphones en tablets en zijn zich minder bewust van de snelheid waarmee cybercriminelen nieuwe vileine trucjes ontwikkelen.

Verschillende rapporten - waaronder een recente van de Amerikaanse toezichthouder FTC - tonen aan dat juist de jonge mensen uit generatie Y, het meest kwetsbaar zijn, signaleert TechRepublic. Van de groep jongeren in deze leeftijdscategorie had 40 procent wel eens geld verloren als gevolg van cybercrime. In de groep ouderen was dat slecht 18 procent. Als ouderen slachtoffer worden van cybercrime, verliezen ze weliswaar veel meer geld dan jongeren, maar ze lijken door hun achterdocht en levenservaring minder snel in de val te trappen.

Millennial trapt vaker in telefoonfraude

Het FTC-rapport is een vrij algemeen rapport over consumentenklachten. Er is dus niet verder uitgediept wie nu de meest lucratieve groep is voor de kwaadwillenden om hun acties op te richten. Maar het FTC onderzoek sluit wel aan bij een onderzoek van Microsoft en Ipsos uit 2016 naar aanleiding van de telefoonfraude uit naam van Microsoft. Ook daar uit bleek dat 50 procent van de mensen tussen 18 en 34 slachtoffer was geworden van online helpdesk fraude, terwijl slechts 17 procent van de mensen ouder dan 55 in de telefoonscam trapte.

Jongeren brengen veel meer tijd door met hun smartphone, tablet of laptop dan ouderen en maken gebruik van meer online diensten. De kans is dus ook groter dat zij in aanraking komen met de digitale vallen die cybercriminelen uitzetten.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in